Van ExtraThuis naar eigen huis.


Door Candy Limon, directeur FamilySupporters Flevoland én ExtraThuis-ouder (ExtraThuisis flexibele opvang in gezinsverband).

Mijn eerste ExtraThuis jonge moeder is dit weekend uit huis gegaan! Na 10 maanden hard werken van mijzelf maar vooral van mijn collega's heeft zij een woning van HVO Querido gekregen in Amsterdam Noord.

Zij en haar kinderen (4 en 7) kwamen hier binnen na lang gezworven te hebben van bank naar bank. Ze aten nauwelijks, want ze waren inmiddels gewend geraakt om weinig te eten. Ze zei alleen het hoognodige en sloot zichzelf en haar kinderen het liefst de hele dag op in haar kamer om vooral niemand tot last te zijn. Daarnaast was zij lid van een "kerk" waar zij aan de ene kant veel steun van ondervond, maar die aan de andere kant ook veel van haar vroeg (financieel en tijd). 

Om een lang verhaal kort te maken hebben wij in deze 10 maanden voor elkaar gekregen dat zij heeft ingezien dat zij best lid mag zijn van deze kerk, maar dat haar kinderen altijd voor gaan. Dus kerkdiensten op de dinsdagavond en dan pas om middernacht thuiskomen is een "no go". Dat was in het begin even moeilijk, maar langzaamaan zagen wij dat de invloed van de kerk minder werd. De kinderen voelden zich vrij en renden en speelden met de andere kinderen hier in huis. Zij en haar kinderen "durfden" weer te eten en kwamen zelfs een paar kilo aan. Moeder zelf liep vaak zingend en dansend door het huis. Ook hebben wij stappen gemaakt in de opvoeding en met name wat betreft de tijd die zij doorbracht om ook echt daadwerkelijk iets met haar kinderen te doen. Wij vonden het vooral belangrijk dat zij het meisje van 7 niet teveel verantwoordelijkheid gaf over haar broertje van 4. Nee; zelf opstaan om zijn brood te maken en ze naar school te brengen. Tijdens haar verblijf hier is zij ook uit de uitkering gegaan en heeft een baantje gevonden. 

Tijdens haar eindgesprek hier afgelopen donderdag heeft zij aangegeven dankbaar te zijn dat zij hier heeft mogen wonen en begeleiding heeft gekregen. Zij gaf aan dat het de kleine dingen zijn die zij zal onthouden en mee zal nemen in haar verdere leven vooral met betrekking tot haar kinderen. Haar woorden: "Moeders ik kijk tegen u op. U bent een baas en u werkt hard, maar uw kinderen komen niets tekort. U geeft ze veel liefde en ze weten dat zij altijd op u kunnen rekenen. Dat wil ik ook voor mijn kinderen. U heeft mij gemotiveerd om te gaan werken en om in het nieuwe schooljaar de studie "Social Work" te gaan volgen.’’

“Ik ben blij dat Familysupporters in mijn leven is gekomen”.