Arjen-Jan Hummelen

Systeemtherapeut i.o.

Locatie

Over Arjen-Jan Hummelen

Arjen-Jan, (1976) is getrouwd, vader van drie kinderen. Na het afronden van de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening, is hij gaan werken op verschillende groepen in de jeugdzorg. Al heel snel vond hij zijn plek binnen de ambulante gezinsbehandeling (IAG) wat hij 17jaar heeft gedaan. Zijn ervaring zit in de jeugdzorg. Samenwerken met gezinnen waar sprake is van een verstandelijke beperking vaak in combinatie met ontwikkelingsstoornissen zoals autisme en of adhd. Arjen heeft binnen dit werk ook criseshulp verleend en binnen het kennisnetwerk IAG-Overijssel, verschillende webinars georganiseerd. De drijfveer hierachter is; ‘ter voorkoming van uithuisplaatsing’. Kinderen en ouders helpen, om door de wirwar van wat er allemaal gebeurt, enig perspectief te creëren. Helpen doet hij niet door middel van een methodiek of het geven van advies. Dat doet hij door er te zijn. Te luisteren en eindeloos te vragen. Dit geeft vaak ruimte binnen die wirwar voor perspectief.

In het verlengde van zijn IAG periode is hij nu werkzaam als systeemtherapeut io bij FamilySupporters. Dat doet hij parttime. De andere dagen is hij werkzaam in de meubelbouw. Twee dagen werken met de handen geeft hém weer de ruimte om naar de wirwar te kunnen luisteren. FamilySupporters en Arjen-Jan doen het net even anders. Niet om het anders zijn. Anders werkt heel goed.  

Opleiding

Na de vakopleidingen bouwkunde (LTS) en meubelmaker aan het HMC in Rotterdam, heeft Arjen zich verder ontwikkeld in de sociale wereld. Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) in Utrecht, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) aan de CHE in Ede, Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) aan de NHL. Arjen is nu bezig met de opleiding tot relatie en gezinstherapeut (systeemtherapie). De cursussen Ambulante Spoedhulp en EMDR practitioner, laten zien iets zien van een leven lang leren.