Yvonne Steenhuis

Speltherapeut & gezinsbehandelaar

Locatie

Over Yvonne Steenhuis

Yvonne is speltherapeut en gezinsbehandelaar bij Family Supporters Rijk van Nijmegen.

Yvonne heeft brede ervaring in het werken met kinderen, jeugdigen én hun ouders/verzorgers. Ze heeft gewerkt binnen de jeugdzorg op behandelgroepen, in de volwassen GGZ en nu al 10 jaar als speltherapeut.

“De kracht zit in het systeem” is een uitspraak die bij Yvonne past. Ze behandelt kinderen in haar praktijk met speltherapie maar altijd in samenwerking met het gezin/systeem om het kind heen. Met de kinderen speelt zij en met de volwassenen gaat ze in gesprek. Spel is de taal van de kinderen en zo laten zij zien wat er voor hen belangrijk is! Met haar open, nieuwsgierige en luisterende houding is ze op zoek naar wat er speelt in het systeem. Om dit samen te kunnen ontdekken maakt zij gebruik van systemisch werken en familie opstellingen.

In de spelkamer ziet zij kleintjes vanaf 3 jaar met zeer uiteenlopende vragen en uitdagingen: kinderen die iets heftigs hebben meegemaakt zoals een scheiding, ziekte, verlies van een dierbare of geweld. Maar ook pesten of gepest worden, getuige zijn van mishandeling zijn heftige gebeurtenissen. Thema’s als rouw en verlies zijn voorliefdes maar ook hechtingsproblematiek en trauma is bekend terrein voor Yvonne. Door te spelen maken kinderen hun binnenwereld zichtbaar. Voor de ouders/verzorgers maakt zij de vertaalslag naar thuis en de opvoedsituatie. In contact met de grote mensen is Yvonne niet bang om liefdevol de vinger op de zere plek te leggen.  Ze vertrekt vanuit het punt dat je okay bent precies zoals je bent. Samen ontdekken wat wél werkt is een uitdaging die Yvonne graag aan gaat. 

Opleiding

SPH Nijmegen

Post HBO Speltherapie

Systemisch werken & familie opstellingen

NIKA ouderbegeleider