Mieke Speelman

Gezins- en Relatietherapeut

Locatie

Over Mieke Speelman

Uit de Coachingskalender, niet alleen voor leidinggevenden, maar ook voor therapeuten en misschien wel voor ieder mens.

´Liefde is het toverwoord

Een jonge manager kreeg te horen dat hij, als hij carrière wilde maken, meer leiderschap zou moeten tonen. Hij bezocht een aantal cursussen en raadpleegde meerdere organisatieadviseurs, maar hij slaagde er niet in te ontdekken wat leiderschap was. Ten einde raad ging hij naar India en bezocht een goeroe, en vroeg hem of hij kon vertellen wat leiderschap in essentie was. De goeroe knikte, maar zei dat de manager moest terugkomen met een volgeling, omdat hij het anders niet kon uitleggen. De manager vroeg of dat een van zijn medewerkers kon zijn, maar de goeroe schudde het hoofd. ‘Het moet iemand zijn die je écht navolgt.’ De manager vertrok verward.

Enige jaren later kwam hij terug en bracht zijn dochtertje van drie mee: ‘U vroeg mij een volgeling mee te nemen; zij volgt mij, waar ik ook ga.’
De goeroe glimlachte: ‘En waarom volgt ze je?’
De manager dacht na. ‘Ik denk omdat ze van me houdt.’
De goeroe knikte. ‘En waarom houdt ze van je?’
De manager dacht nog wat langer na en zei toen: ‘Ik denk omdat ik van haar houd.’
De goeroe knikte en zei: ‘Ga heen, je weet nu alles wat ik jou over leiderschap kan leren.’’

Mieke is opgegroeid onder de rook van Rotterdam als slagersdochter en is volwassen geworden tijdens haar in-service-opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige, waarvoor zij in 1992 haar diploma kreeg. Hierna heeft zij nog tot 1996 gewerkt op een  intensieve gesloten afdeling.

Naast het prachtige van dit beroep, namelijk met mensen en alles wat ze meemaken het leven van alle dag draaglijk of net een beetje mooier maken, begon zij zich ook steeds meer ook te interesseren voor de familie achter en naast deze mensen. Ondertussen haalde zij in deeltijd haar HBO-V diploma.

In 1996 kwam de IPG (Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling) op haar pad. Vanuit preventie werd een gezinsbehandeling opgezet voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen. Een mooi project waarbij de volwassenen- en kinderpsychiatrie en Jeugdzorg bij elkaar kwamen. Samen met haar collega’s stonden zij garant voor een open transparante manier van hulpverlenen waarin, vanuit gelijkwaardigheid gezocht werd naar een manier waarop  de band tussen en ouders kinderen kon verbeteren. 

Bij de start van de IPG heeft zij een Post-HBO opleiding “Outreachende Gezinsgerichte Hulpverlening’ gedaan.

In de loop van haar carrière heeft zij verschillende opleidingen gedaan.

In 2011 heeft Mieke de opleiding tot relatie- en systeemtherapie afgerond en is zij lid van de NVRG.

Sinds 2019 heeft Mieke zich meer verdiept in de relatietherapie en heeft zij de basisregister EFT gevolgd.

 

De IPG manier van werken, namelijk op een gelijkwaardige transparante manier op zoek gaan naar waar gezinsleden het beste bij geholpen zijn is iets wat bij Mieke is gaan horen en wat zij ook terugvindt in de visie van Family-Supporters. Dat maakte dat zij, na 23 jaar in de kinderpsychiatrie de overstap maakte. 

Opleiding

Werken en leren tegelijk is voor Mieke de manier geweest van leren. Het liefst past zij de het geleerde toe in het werk op het moment dat dit  past de vraag van een gezin.

Opleidingen die Mieke afgerond heeft:

In-service opleiding tot  B-verpleegkunde (Psychiatrisch Ziekenhuis ´Endegeest´), HBO-V (Leidse Hogeschool) Post-HBO Outreachende Gezinsgerichte Hulpverlening (Hogeschool Leeuwarden),  Intensieve Opleiding Systeemtherapie (ISSOOH door Rick Pluut), Basis registertraining Emotion Focussed Therapy (EFT Nederland), Infant Mental Health- generalist (RINO).

Daarnaast nog enkele kleinere opleidingen:

´Cursus Gezinspsychiatrie´, oplossingsgericht werken in gezinnen (RMPI door Walter Oppenoorth), ´Systematische cliënt feedback als leidraad voor effectieve behandeling´, (door Scott Miller vanuit opleiding systeemtherapie), Maurizio Andolfi, 4 opleidingsdagen in Rome (vanuit opleiding systeemtherapie), Cursus oplossingsgerichte Therapie (incompany door  Herman de Hoogh), Mentaliseren Bevorderende Therapie-Familie (MBT-F) (RINO)

 

Mieke is geregistreerd bij de NVRG en het SKJ.