Annemiek Steinau

Relatie- en gezinstherapeut

Locatie

Over Annemiek Steinau

Annemiek is een ervaren hulpverlener die als professional nieuwsgierig en gedreven is. Ze houdt van lachen en schroomt niet om haar eigen kwetsbaarheid te delen. Ze is van nature gericht op de verbinding, deskundig en betrokken. Zij vindt het belangrijk om naast de mens te staan en samen te zoeken naar oplossingen die voor de ander werkt. Ze is oprecht, geïnteresseerd en niet oordelend, maar kan ook direct zijn als dat nodig is. Zij is zich bewust dat het leven soms ingewikkeld kan zijn. Een veelgehoorde uitspraak van haar is ’Niks menselijks is mij vreemd’!

Door het volgen van de van de vierjarige systeemgerichte, (experiëntiële) psychotherapeutische opleiding, ontstond steeds meer het verlangen om meer procesmatig te gaan werken. Ze startte in 2016 een eigen praktijk om hier haar eigen werkwijze verder te kunnen ontwikkelen. Na deze succesvolle onderneming wilde ze zich meer verdiepen in het systemisch psychotherapeutische werken en startte ze in 2019 bij Family Supporters in de jeugd GGZ als relatie- en gezinstherapeut.

In 2021 besloot ze de masteropleiding tot Systeemtherapeut te volgen bij het Instituut voor Systemische Psychotherapie. Door nog meer deskundigheid te ontwikkelen, gezinsdiagnostisch onderzoek te kunnen doen en de juiste interventies in te kunnen zetten bij complexe vragen van het leven van alle mensen.

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie, dat kan individueel, maar ook samen met partners, of gezinsleden geboden worden. Het systeemgericht werken is onderdeel van haar visie geworden. Een probleem of psychische klacht staat nooit op zichzelf: iemands sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol! Door aandacht voor en de beïnvloeding van meerdere individuen binnen het systeem en hun onderlinge interactiepatronen kom je sneller tot de kern van het probleem. Na afronding van deze opleiding zal zij het lidmaatschap daarvoor bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) willen halen en zich voortdurend bij laten scholen.

Annemiek draagt de ervaringsgerichte vorm vanuit haar achtergrond als gestalttherapeut nog steeds een warm hart toe. Het lichaam dat in verbinding staat met zijn omgeving vraagt soms op andere manieren te werken dan enkel alleen met ‘het woord’. Het samenwerken met collega vaktherapeuten kan complementair zijn in haar behandelingen. Annemiek zet soms interventies in gericht op ervaringen van het lichaam wat soms een verrassende bijdrage kan leveren aan bewustwording van patronen en mogelijk het veranderen ervan. Het integrale (holistische, systemische) aanbod is een manier van werken die goed bij de breed opgeleide ervaringen van Annemiek en Family Supporters past. 

Opleiding

H.B.O. Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, (Hogeschool Arnhem, Faculteit Gedrag en  Maatschappij).

H.B.O 4-jarige voortgezette opleiding; de Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie.

Gestalt relatie- en gezinstherapeut (het Kempler Instituut Nederland - KIN)

Training Mindfulness bij Radboud University

Opleiding tot systeemtherapeut ISP&Meer.