Dineke Groeneveld

Systeemtherapeut NVRG. (gezins- en relatietherapeut)

Locatie

Over Dineke Groeneveld

Dineke Groeneveld is een midden vijftiger die al vanaf haar 24e werkzaam is in de jeugdzorg. In eerste instantie als ouderbegeleider en pleegzorgwerker. In 2001 heeft zij de overstap gemaakt naar de Jeugd SGGZ en daar werkte zij met ouders, kinderen, jongeren, jong volwassenen en volwassenen. Als individu en of met de gezinsleden en hen die daarbij horen.

Zij geniet van mensen en hun verschillen maar is ook altijd op zoek naar de relationele verbindingen in het leven. Dit vanuit de gedachten dat je het leven niet alleen kan leven en de ander nodig hebt. Nodig om samen te kunnen lachen, te huilen, te vechten, te bidden, te troosten, te hopen, te stimuleren en te verwonderen.

Zij houdt van samen werken met collega’s. In de individuele  en gezinsgesprekken behandelingen gebruikt ze naast gesprek ook creatieve middelen om de ander en jezelf  beter te begrijpen en patronen in je leven te herkennen.

Haar grondhouding is naast de ander te staan en niet te oordelen. Transparantie en echtheid zijn  belangrijke instrumenten om  met elkaar te werken en elkaar te vertrouwen. De jaren werkervaring hebben haar meer en meer geleerd dat nabijheid, er zijn, nieuwsgierigheid en belangstelling een goede basis is om aan de slag te gaan zodat er  de zo mogelijk situaties veranderen, heling ontstaat en er weer ruimte is voor de toekomst.

Het mooiste aan het werken als systeemtherapeut vindt zij wanneer je ontdekt dat de ander weer hoop krijgt en durft te gaan leven. Dat er een goede beweging gemaakt wordt waardoor kinderen, ouders en volwassenen die lijden aan vastgelopen relaties , de ander weer echt durven te ontmoeten. Kwetsbaar durven te zijn en in de spiegel kijken en zo stappen zetten om te veranderen. Soms is het zo complex, pijnlijk en ingewikkeld. Bijzonder mooi om er dan bij te mogen zijn als zij elkaar door erkenning, bevestiging, ontdekking en benoemen van verdriet en pijn weer moed hebben om te leven. Er weer innerlijke vrijheid komt en nieuwe verbindingen gelegd kunnen worden.

Naast het werken bij Family supporters is zij  betrokken in een buurthuis in haar eigen wijk in Rotterdam West. Daar geniet zij van het jongeren werk, de vrouwen ochtenden en het versterken van gezinnen. Bijzonder mooi om de ander te ontmoeten, lol te hebben, van elkaar te leren, creatief te zijn  en zo samen op stap te gaan

Fascinerend hoe verschillende culturen, religies , waarden en normen elkaar ontmoeten, te verbinden  en samen te leven in een woonwijk. Respect te hebben voor de verschillen en dat door te mogen geven aan een jongere generatie.

In haar vrije tijd is zij graag in contact met vrienden. Samen eten en leuke dingen ondernemen zoals bv op reis gaan om andere mensen en culturen te ontmoeten en van hen te leren. In het verleden heeft zij vaak wandelvakanties gedaan en nog steeds is wandelen en fietsen in de natuur een goede manier om te onthaasten, te mediteren en weer na te denken over het leven en God. Fantastisch om een veld klaprozen, de zee of een ree te zien. Maar zij wordt ook blij van eeuwenoude gebouwen met eindeloze verhalen naast moderne cultuur.

Opleiding

●     Opleiding tot Systeemtherapeut

●     EFT

●     Narratieve opleiding

●     Geweldloos verzet

●     Youcell methode

●     Kinderen uit de Knel

Hechtingspuzzel