Florentine van Rossum

Orthopedagoog / Forensisch Orthopedagoog

Locatie

Over Florentine van Rossum

Florentine heeft 10+ jaar ervaring op het gebied van psychologisch onderzoek en behandeling aan kinderen en jongeren. Haar expertise ligt o.a. op het gebied van trauma en angst. Werken met kinderen en jongeren die hun nare herinneringen liever wegstoppen, is een uitdaging die Florentine graag aan gaat. Op indirecte / spelende wijze kan zij ze het belang van het verwerken van deze gebeurtenissen laten inzien om ze vervolgens vanuit een vertrouwelijke werkrelatie te helpen met het verwerken hiervan middels EMDR therapie.

Daarnaast heeft zij ervaring in het werken met kinderen en jongeren met (vermoedens van) ontwikkelingsstoornissen zoals: ADHD, Autisme, Dyspraxie, Oppositionele Opstandige Stoornis, Conduct Disorder en (beginnende) persoonlijkheidsproblematiek. Hierbij werkt zij op eclectische wijze en gebruikt zij technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie, Schematherapie, Emotie/Agressie Regulatie therapie, Oplossingsgerichte therapie en Exposure therapie.

Florentine staat bekend om haar transparante en gelijkwaardige manier van werken. Ze heeft een passie voor haar werk,  is enthousiast, betrokken en zorgzaam in de relaties met haar cliënten en hun families.

Laat het Forensische gedeelte van de titel u niet afschrikken. Dit geeft enkel aan dat Florentine naast ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren, een aanvullend specialisme heeft op het gebied van jongeren die met justitie in aanraking komen. Zo kan het voorkomen dat Florentine ook casussen oppakt die via het Forensische team bij FamilySupporters binnen komen.

De afgelopen 4 jaren heeft Florentine samen met haar man in Auckland, Nieuw Zeeland gewoond. Daar is ze werkzaam geweest als registered Psychologist bij de Ministry of Education. In deze rol was een nauwe samenwerking met het systeem rond het kind (ouders/school, andere betrokkenen) van belang. De positieve gevolgen van deze samenwerkingen, alsmede het zelf moeder zijn geworden, heeft bijgedragen aan het verbreden van haar visie en aanpak en het (nog) meer betrekken van het systeem in de trajecten. Deze werkwijze past perfect bij de visie van FamilySupporters waar alle expertise onder één dak zit. Zo hoeft er bijvoorbeeld niet lang gewacht te worden op een andere organisatie om therapie voor één van de ouders in te zetten, als hun persoonlijke uitdagingen de behandeling van hun kind in de weg staan. 

Opleiding

Master Orthopedagogiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (UvA).

Master Forensische Orthopedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam (UvA).

EMDR basis/verdieping/gevorderde opleiding. Aanvullend: EMDR bij preverbaal trauma, kind en jeugd, en stress door een pandemie.

Tevens trainingen gericht op Cognitieve Gedragstherapie bij jongeren, Oplossingsgerichte therapie, Motiverende Gespreksvoering, Schematherapie, Omgaan met Angst en Agressie/Emotie Regulatie.