Zelf kunnen blijven kiezen voor je zorg?

Bij FamilySupporters vinden we het belangrijk dat je zelf kunt kiezen voor je zorg. Deze vrije keuze is wettelijk geregeld. Voor de zorgverzekering (Zvw) ligt dit vast in ‘artikel 13’. 

Als burgers zijn wij verplicht verzekerd voor het basispakket en moeten dus een polis kiezen. Er zijn in Nederland meer dan 100 verschillende polissen die je kunt kiezen, maar zij horen vrijwel allen bij één van de 4 grote verzekeraars. In principe is het basispakket bij alle verzekeraars gelijk. Het is met name de reclame die er verschillend uitziet. Wel kun je aanvullende verzekeringen afsluiten die per verzekeraar verschillen. Ook kun je kiezen of je eigen risico  beperkt is tot het ‘minimum’ (385,- op jaarbasis is al een fors bedrag), of dat je een hoger eigen risico wilt accepteren. Jaarlijks kun je in december overstappen naar een andere verzekeraar of polis. 

In de informatie van verzekeraars is het vaak niet echt duidelijk, maar er zijn twee typen polissen: ‘natura’ en ‘restitutie’. Hoewel de naam van de polissen soms anders doet vermoeden (bijv. ‘ruime-keuze-polis’), zijn de meeste polissen ‘natura’. Bij deze polissen kun je zeker niet altijd kiezen waar je heen wilt. Het aantal zorgverleners waar afspraken mee zijn gemaakt is beperkt, bovendien wordt er gewerkt met ‘productieplafonds’, waardoor deze instellingen niet altijd de noodzakelijke zorg kunnen leveren. Verzekeraars verleiden ons tot de ‘naturapolis’, door te zorgen dat hier de goedkoopste verzekeringen worden aangeboden. Dat kan alleen, omdat je dus ook niet altijd de zorg en de zorgaanbieder kunt krijgen die je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kijkt naar de ‘kleine lettertjes’. 

Restitutiepolis

Bij een ‘restitutie’-polis heb je wél de vrije keuze. De vergoeding is conform de richtlijnen van de NZA (Nederlandse zorgautoriteit). Het nadeel van de restitutiepolis is wel dat deze in de maandelijkse premie duurder is. Dit scheelt, afhankelijk van je verzekeraar, 10,- tot 25,- euro per maand.

Vanuit FamilySupporters willen we je, ondanks de extra kosten, adviseren goed te kijken of je kunt overstappen naar een restitutiepolis. In 2021 werkt FamilySupporters hoofdzakelijk nog ongecontracteerd en dan geeft een restitutiepolis je de mogelijkheid om evengoed door ons geholpen te worden. 


Heb je nog vragen over verzekeringen en/of het zelf kunnen blijven kiezen voor je zorg? Dan kun je een mailtje sturen naar: financiering@familysupporters.nl