Marieke Botman

Arts - Projectleider Ouderenzorg

Locatie

Over Marieke Botman

Marieke is een arts met een grote nieuwsgierigheid en een brede blik. Om die brede blik meer vorm te geven volgde zij, na de opleiding tot arts, ook een master gezondheidsbeleid en publieke gezondheidszorg. Met deze combinatie van een klinische achtergrond en kennis over de maatschappelijke kant van gezondheid wil ze graag haar steentje bijdragen om de zorg voor mensen die kwetsbaar zijn te verbeteren.  

Al sinds jonge leeftijd heeft zij een sterke verbinding met de zorg voor ouderen. Die affiniteit en de ambitie om ouderen en hun naasten te ondersteunen bij het proces van ouder worden en alles wat daarbij komt kijken, is de afgelopen jaren verder gegroeid. Op veel verschillende plekken – zowel in de thuissituatie, als in verpleeghuizen of het ziekenhuis – deed zij ervaring op met ouderen met een diversiteit aan problemen en hulpvragen. Van iemand met veel verschillende medische aandoeningen die hulp nodig heeft om de zorg daarvoor goed te organiseren, tot iemand met dementie die aanloopt tegen de beperkingen die dat met zich meebrengt: in gesprek met elkaar wil Marieke graag samen een plan maken dat aansluit op de behoeften die de persoon om wie het gaat en zijn of haar naasten hebben. Door ook vooral te kijken naar wat er wél kan en wat er nodig is om dat mogelijk te maken.

Gezondheid en welzijn is volgens Marieke meer dan alleen maar niet ziek zijn. Met aandacht en nieuwsgierigheid wil zij de mens achter een ziekte leren kennen, en daarmee de dingen die belangrijk zijn in iemands leven. Want om een ziekte te willen behandelen, of iemands welzijn te vergroten, is er aandacht nodig voor al die aspecten. 

Opleiding

Geneeskunde UvA
Master Gezondheidsbeleid en Publieke gezondheidszorg
(UV Amsterdam)