Lilian Schouten

Psycholoog NIP en systeemtherapeut in opleiding

Locatie

Over Lilian Schouten

Lilian Schouten werkt als psycholoog en systeemtherapeut binnen Family Supporters. Inmiddels heeft zij ruim 10 jaar ervaring binnen de specialistische kinder- en jeugd GGZ. Naast haar werkzaamheden voor Family Supporters is Lilian sinds 2014 werkzaam binnen haar eigen praktijk TreeHouse en begeleidt en behandelt zij systeemgericht gezinshuisouders, ouders, kinderen, jongeren en jongvolwassenen met de meest uiteenlopende problematiek. Denk bijvoorbeeld aan cliënten die worstelen met gedragsproblemen, autisme, delinquentie, hechtingsproblemen, loverboyproblematiek, verstandelijke beperking, depressie, opvoedingsproblemen en problemen in het gezin en/of netwerk.

 

In 2017 is Lilian begonnen met de opleidingsroute tot systeemtherapeut (erkend door de NVRG), omdat zij zich door haar werkzaamheden met gezinnen steeds bewuster werd van het feit dat als we één persoon in een gezin aanmerken als degene die moet veranderen, we het gezin als geheel en dit gezinslid te kort doen. Immers wordt elke persoon niet alleen gevormd door de genen en het karakter waarmee de persoon geboren is, maar wordt de ontwikkeling van de persoon ook beïnvloed door bijvoorbeeld het gezin waarin de persoon geboren is, de moeilijkheden waarmee de ouders hebben geworsteld of nog steeds mee worstelen, de opvoedingsstijl die wordt gehanteerd tijdens het opgroeien, de hoeveelheid positieve en negatieve ervaringen die een persoon in zijn leven op doet en de mate van gezonde ondersteuning waarop de persoon kan terugvallen. Dat maakt dat Lilian ervan overtuigd is dat het geheel meer is dan de som der delen. En door met deze bril naar hulpvragen te kijken, ontstaat er ruimte voor meer oplossingen, verbinding en verdraagzaamheid, waardoor het gezin als geheel en de gezinsleden op zichzelf allen krachtiger worden.

Lilian werkt zowel met individuele cliënten, als met gezinnen, maar altijd vanuit een systemisch uitgangspunt. Zij gelooft dat oprechte verbinding, veiligheid, samenwerking en openheid belangrijke ingrediënten zijn die leiden tot een geslaagde behandeling. 

Opleiding

Universitaire opleiding Psychologie

Basisopleiding tot gezins- en relatietherapeut (erkend door NVRG)

Verbindend gezag en geweldloos verzet

 

Op dit moment volgt Lilian de specialistische opleiding tot gezins- en relatietherapeut (erkend door NVRG) en rond zij de opleiding tot EMDR practitioner af.