Opening FamilySupporters Leiden

-- Door Mieke Speelman


Donderdag 29 september was het zover, ons pand in Leiden werd feestelijk geopend door de Wethouder van Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs, Abdelhaq Jermoumi. Hij vertelde nieuwsgierig te zijn naar de nieuwe club die FamilySupporters is omdat hij hoorde van een andere aanpak.

Zelf kreeg ik ook een idee waarom juist FamilySupporters zo goed past binnen Leiden met zijn geschiedenis. Dit gebeurde tijdens een, overigens drijfnatte, stadswandeling van de Pilgrims Route. Pelgrims waren vanuit Engeland op zoek naar een plek waar zij in vrijheid hun geloof konden belijden. Op 12 februari 1609 kregen zij schriftelijke toestemming om zich in Leiden te vestigen. Dit duidt op een tolerante stad die ruimte wil geven aan mensen met allerlei overtuigingen. Leiden is ook een stad die huisvesting geeft aan een gevarieerde populatie. Van oudsher wonen er arbeiders, vanuit vooral de lakenindustrie. Maar ook ontwikkelde er zich kunstschilders als Jan Steen, Jan Lievens en natuurlijk Rembrandt van Rijn. De universiteit is destijds in Leiden gevestigd omdat het geografisch een veilige plek was. Leiden is nooit een hele rijke stad geweest of heeft in elk geval perioden van armoede gekend. Zo is de bouw van de Hooglandse Kerk, een prestigieus project waarbij de kerk tot Kathedraal verheven zou worden, gestaakt vanwege financiële problemen.

Ook bij FamilySupporters staan we voor vrijheid en voor een open manier van denken. We staan ervoor hulp te bieden aan mensen van 0-100 jaar van alle soorten en maten. Doen wat helpt is het motto van FamilySupporters, waarbij we op een creatieve vrije manier nadenken over hoe we dingen mogelijk kunnen maken. Kortom past precies bij Leiden.

Over de opening.

Vlak voor we echt gaan beginnen komt er een politieman, in vol ornaat het pand binnen. Het is even schrikken, mogen de ballonnen voor de deur misschien niet of maken we nu al te veel herrie nog voor we begonnen zijn? De schrik wordt volledig weggenomen door zijn innemende manier van doen. Willem van Egmond is zijn naam en hij blijkt al vele jaren wijkagent te zijn in de Stevenshof. Hij komt even kijken omdat hij graag weet wat er in zijn wijk speelt. Hij vraagt ons wie we zijn en wat we doen. Hij vertelt ons hoe hij zijn inwoners kent, weet van gezinnen die het moeilijk hebben, panden waar het niet pluis is etcetera. Hij gelooft in samenwerking, hij heeft gezien hoe in Leiden (naar het voorbeeld van Utrecht, burgemeester Brouwer) deze samenwerking heeft gemaakt dat de stad een betere plaats is geworden om te zijn. Ook hij bracht geschiedenis bij ons nieuwe begin en hij heeft het eerste zaadje voor samenwerking geplant.

Dan het officiële gedeelte. Na mooie woorden van Marieke van den Berg, bestuurder FamilySupporters over Ruud Engelsman, directeur van onze vestiging in Leiden is hij zelf aan de beurt. Hij stipt aan dat de wegen in de financiën niet altijd gemakkelijk zijn, maar dat hij trots is hoe we in anderhalf jaar tijd een mooie groeiende club hebben neergezet met kwaliteiten op allerlei gebied. Als teamlid kan ik jullie zeggen dat Ruud zelf hier een bijzondere rol in heeft gehad. Ruud zet een open en prettige manier van doen met elkaar neer. Hij spreekt je aan op je kwaliteiten en vraagt je ook om deze te gebruiken. Ondertussen regelt hij de vestiging ook nog op zakelijk gebied. Hoe hij het doet weet ik niet, maar hij doet het. Als de wethouder het lint door heeft geknipt kunnen de workshops beginnen. Hierin geven we een blik in wat we te bieden hebben hier in Leiden. EMDR, Speltherapie en Mindfulness, Preventieve programma’s (als Surf en Durf, Houd me vast, de LHBTQI groep), Schema-therapie en Systemisch werken is waar uit te kiezen valt. Door te ervaren en actief mee te doen komt een ieder wat meer te weten over onze manier van kijken en werken hier in Leiden. De heerlijke taart, hapjes en drankjes die worden geserveerd door leerlingen en begeleiders van het Esloo college en prachtige versieringen door onze feestcommissie maakten er een mooie middag van.

Nu ik zo alles de revue laat passeren, denk ik nog even aan de Hooglandse Kerk, het is dan wel geen Kathedraal geworden, maar ik vind hem mooi, niet in de minste plaats omdat mijn zoon er een aantal jaren geleden zijn diploma uitgereikt heeft gekregen. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” vind ik eigenlijk meer bij een stad als Leiden passen. En daar past FamilySupporters perfect bij.