'Mono print' in vaktherapie

Speciaal voor kinderen die het lastig vinden om de controle uit handen te geven, die heel perfectionistisch zijn, die bang zijn om te falen of "dat het lelijk wordt", die erg gespannen raken van onvoorspelbaarheid of boos worden in onverwachte situaties:

Een speelse variatie op de techniek 'mono print' in vaktherapie.

Je schildert niet op je papier maar je schildert eerst op een ander oppervlak en drukt je papier er stevig op waardoor de verf een afdruk maakt op je papier.  Je kunt als cliënt en vaktherapeut een beetje spelen met de mate waarin je controle houdt of waar je controle los laat. 

Uiteraard heb je controle over de kleur want je kiest zelf de kleuren. Al kun je voor de variatie natuurlijk de ander een kleur laten kiezen en de controle nog een beetje meer uit handen geven. Je kunt de kleuren heel precies en gecontroleerd schilderen of uit de losse pols. De kleuren mengen of niet mengen. Je hebt ook redelijk wat controle op de compositie want als jij boven een blauwe kleur schildert, zit die bij het afdrukken niet plotseling aan de onderkant. Let op: links en rechts wisselen wel als je een afdruk maakt want je afdruk is in spiegelbeeld. Als kinderen dit niet van te voren bedenken en de vaktherapeute legt dit niet van te voren uit, kan het een grappige verassing zijn of een uitdaging voor kinderen om met deze onverwachtse situatie om te gaan. Je hebt wel controle op hoe hard je drukt op het papier om een afdruk te maken maar je ziet niet direct wat het effect is van het drukken op het resultaat dus dat blijft gissen totdat je je vel papier weer om draait en bekijkt. Durft je iets te maken waarvan je niet direct ziet of het resultaat je bevalt?

Kortom, een prima oefening voor het echte leven, waar je ook soms in meer, en soms in mindere mate invloed en controle hebt op wat er gebeurd. En onder begeleiding van een vaktherapeute die speciaal op jouw behoeften (aan controle) de activiteit aanpast en van daaruit samen met jou het thema verder verkent door te variëren in mogelijkheden binnen deze activiteit.

Je kunt in een veilige vaktherapie ruimte experimenteren met het thema 'controle' en ervaren wat het doet met je lichaam, met je emoties en met je gedachten. Je kunt je eigen behoeften spelenderwijs verkennen, zonder oordeel, en meer inzicht krijgen in de aanleiding van je eigen reacties in dagelijkse situaties waarin je meer of minder controle hebt. Je kunt je eigen kwaliteiten ontdekken: 'ik kan zo goed gecontroleerd bewegen dat ik wel oog chirurg zou kunnen worden' of 'ik kan heel flexibel of creatief reageren als iets anders loopt dan verwacht'

Een eenvoudige activiteit met behoorlijk wat mogelijkheden om complexe fysieke, emotionele en mentale reacties op situaties te verkennen. 

PS: Het werkt ook bij volwassenen 😉


Mara Heijs, vaktherapeut