Veiligheid voorop

Onze collega’s doen er, samen met betrokkenen, alles aan een veilige leefsituatie voor onze cliënten en hun omgeving te realiseren. Als de veiligheid niet langer gegarandeerd kan worden zullen wij actie ondernemen. Wij bespreken onze zorgen, als dat mogelijk is, allereerst met jou of met degene die bij jou betrokken is. Samen maken we een plan om de veiligheid op korte termijn te herstellen. 

In ernstige situaties, waarbij wij denken dat er met ondersteuning onvoldoende verbetering bereikt kan worden of als de situatie acuut gevaarlijk is, doen wij een melding bij de politie of een (gemeentelijk) meldpunt. Ook als dit tegen de wens is van jou of iemand in je omgeving. In die situaties trekken wij ons niet terug. Wij houden contact. Ingrijpen hoort soms bij ons vak en daarover spelen we open kaart met alle betrokkenen. Onze organisatie houdt zich daarbij aan de landelijke wetgeving, protocollen (zoals de meldcode kindermishandeling) en procedures. Wij veroordelen niet en weten dat het mensen in een bepaalde periode of fase soms niet goed lukt om goed voor zichzelf of elkaar te blijven zorgen.

Samenwerken in de regionale verwijsindex

 

Volgens de jeugdwet zijn we verplicht om onze betrokkenheid bij cliënten tot 18 jaar te melden, deze bevat alleen informatie over contactpersonen en geen inhoudelijke informatie. De ‘Verwijsindex risicojongeren’ (VIR) is geïnitieerd om de eventuele verschillende hulpinstanties in staat te stellen de zorg die zij leveren aan een client of het gezin goed op elkaar af te stemmen.